Imi ajung des pe la urechiuse intrebari existentiale ca cea de genul: iPhone ori Samsung, ce e mai bun? Desigur se nasc dezbateri aprinse, se lasa cu lacrimi de crocodil daca nu iti poti lua rapid noul model, si bineinteles cei care au cealalta marca sunt prosti 🙂 Asa ca m-am gandit sa raspund acestei dileme existentiale in cele ce urmeaza:
    In cautarea adevarului, am batut tara in lung si in lat si am intalnit fel si fel de oameni, insa raspunsul l-am gasit acolo unde nu il cauta nimeni: intr-o comunitate de romi, undeva pe la marginea Sloboziei. Desigur romii sunt fiintele acelea extraterestre carora li se mai spune si tigani, dau in cap si fura, cersesc pe afara si asculta manele la maxim in tramvai scuipand seminte. Si bineinteles vina e a lor pentru viata de azi, mai ales pentru ca-s dobitoci si nu vor sa traiasca la fel ca si noi, sclavi la o corporatie si cu rate la banci… 
    Poate daca am deschide o carte de istorie am afla ca acesti tigani erau candva considerati tot oameni… da, erau nomazi si se stabileau pe unde gaseau resurse, cam cum fac si multi dintre romanii educati care o tulesc azi afara… erau impartiti in mai multe triburi, in functie de ocupatie (da ati citit bine, munceau): caramidari, geambasi, lautari, cocalari, caldarari, spoitori, argintari, ursari, fierari, etc… demni de amintit sunt si tiganii care le ghiceau viitorul oamenilor pe strada sau chiar la curtile imparatesti… Tiganii aveau porturi colorate (exact cum colorate sunt si costumele traditionale romanesti) cu motive transmise in familie si desigur podoabe specifice, cele mai renumite fiind salbele de bani (cocoseii). Multe picturi ni-i infatiseaza si multe opre scrise ii lauda…
    Ce s-a intamplat? Ce ni s-a intamplat si noua, tuturor: comunismul! Ideea comunista de a-i lega pe acesti tigani nomazi de un loc, o casa, si sa ii transforme in gabori (tigani cu meserii moderne), le-a distrus cultura traditionala. Cocoseii le-au fost confiscati la fel cum si romanilor li s-au confiscat averile si pamanturile si toti au inceput sa lucreze pentru binele statului socialist. Au ramas saraci, intr-un sistem care ii punea la o munca, alta decat cea la care se pricepeau, in plus populatia majoritara nu-i putea privi ca pe niste egali din cauza vechilor obiceiuri, situatie regasita si in relatiile de tip orasean-taran. Mai rau decat atat, reforma comunista nu a fost dusa pana la capat, unii tigani ramanand si fara traditie si neintegrati in societatea moderna. Dupa revolutie, disparand si sistemul totalitar, odata cu libertatile a inceput si rebeliunea, drept pentru care multi s-au apucat de furat. La inceput de foame, ulterior doar pentru ca era calea cea mai simpla, daca nu deveneai lautar sau nu vindeai flori, nu prea aveai cum sa te angajezi nicaieri ca tigan. Odata cu deschiderea granitelor s-au dus sa fure-n lumea larga sau sa cerseasca daca nu erau foarte buni la furat. Judecati-i cat vreti dar e un mod de supravietuire. Desigur unii au intrecut masura ajungand la trafic de persoane sau crime.
    As vrea sa stiti ca mai exista si altfel de tigani. Asa cum va plangeti voi ca va judeca strainii luand ca etalon tiganii care fura, cam asa ii judecam la randul nostru pe tigani bagandu-i pe toti in aceeasi oala. Sunt si tigani care merg la scoala si tigani celebrii care canta muzica pop, care sunt actori sau care au ajuns mari fotbalisti; in plus sunt si tigani care n-au ce sa manance si cu ce sa-si duca ziele dar nu fura. Traiesc in saracie cum traiesc si unii dintre tarani romani de prin sate uitate de lume.

In primele imagii de mai jos, il puteti vedea pe Nicu in varsta de 30 de ani. El traieste impreuna cu cei 6 copii, sotia si bunicul intr-o casa modesta de la marginea orasului. Le este tare greu, nu au mai nimic in casa, mananca zi de zi fasole fiarta in ceaun, iar bogatiile lor sunt: casa, calul si caruta. Se descurca din ajutorul social primit pentru copii si din recilcarea sticlelor de plastic si a dozelor de aluminiu. Pentru o caruta plina, de saci cu sticle, ca in imaginea de mai sus, primesc cca 60 de lei. Uneori colecteaza si fier vechi dar nu prea se mai gaseste. Toti tiganii adulti din comunitatea aceea muncesc ori la reciclat ori cu ziua prin oras, in constructii sau la treburi gospodaresti. Copiii lor merg la scoala. Da, la scoala aia unde ii injurati ca sunt tigani. Unde va uitati stramb la ei. Unde scrieti pe pereti “moarte tiganilor”. Fix la aceeasi scoala unde copiii vostri aflati in clasa a-VI-a au cea mai mare problema existentiala: iPhone ori Samsung?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *